20 år gammal Skarvbox T240 utsatt för brand

9 sep 2021

En av våra långtidstester av Skarvbox T240 kom i vägen för en av sommarens skogsbränder. Skarvboxen monterades 2001 på Muskö i skärgårdsmiljö och har använts privat som en väldigt exklusiv kopplingsbox för TV och väderstation.

Efter branden undersöktes hur skarvboxen påverkats av både brand och tidens tand. Väl på plats kunde man konstatera att skarvboxen utvändigt inte direkt blivit påverkad/brandskadad.

Troligen har den utsatts för hög temperatur då branden bara var en meter från boxen samt att kablage under brunnit av. Skarvboxen öppnades och undersöktes på insidan för att se vad 20 år samt värmen från branden har haft för påverkan. Vi kunde konstatera att boxens innanmäte var opåverkat.

Normalt sätt rekommenderar vi att man byter o-ring och torkmedel när man öppnar en box. Då detta är en av våra testboxar valde vi att bara ersätta torkmedel och behålla o-ringen för vidare test. Insidan av boxen går inte att skilja från en nytillverkad box.

Valet av högkvalitativa kapslingar är avgörande för att säkerställa rätt miljö för optiska fibrer, särskilt när de installeras i tuffa och krävande miljöer. Skarvboxen måste göra jobbet, decennium efter decennium. Tykoflex T240 Skarvboxar har använts sedan 1977 för koppar och sedan 1985 för fiber.